Milliseid tooteid tuleks igapäevasesse dieeti lisada, et end hästi ja energilisena tunda?

Kui plaanid toitumist õigesti, aitab see, mida sööd, hoida sind terve ja energilisena kogu päeva. Võti on hoida tasakaalus veresuhkru taset ja süüa madala glükeemilise indeksiga süsivesikutest koosnevat einet koos valkude ja väikese koguse tervislike rasvadega.

Ideaalset menüüd koostada on aga peaaegu võimatu, mistõttu kasutavad paljud ka vajalike toidulisandeid. Kollageen on neist üks olulisemaid, sest see moodustab kehas palju kriitilisi osi ja on oluline hea tervise säilitamiseks. L-Karnitiin siit mrbiceps.ee veebilehelt soetatuna aga aitab kehal muuta rasva energiaks ja selle mõju on oluline südame- ja ajutegevuse, lihaste liikumise ja paljude muude protsesside jaoks. Kui aga soovid tavalise toitumisega oma päevast energiataset optimeerida proovi lisada mõned järgmistest toiduainetest oma toitumiskavasse.

Kaerahelbed. Kaerahelvestes sisalduvad komplekssed süsivesikud tähendavad, et see on aeglaselt põlev energiaallikas. Kaer suurendab ka serotoniini tootmist, mis aitab meil stressiga toime tulla ning parandada õppimist ja mälu. Suhkruga pakitud maitsestatud kiirkaera pakikesi tasub siiski vältida.

Banaanid. Üks parimaid toite energia saamiseks, olgu külmutatud ja smuutiks segatud, kaerahelbele viilutatud või liikvel olles söödud. Need on täis süsivesikuid, B6-vitamiini, kaaliumit ja isegi natuke valku.

Jogurt. Jogurtis sisalduvad süsivesikud on peamiselt lihtsate suhkrute kujul, nagu laktoos. Lagunemisel võivad need suhkrud anda kasutusvalmis energiat. Eriti hea valik on Kreeka jogurt. Lisa peale värsked marjad ja tilk kohalikku mett või vahtrasiirupit.

Seesamiseemned. Röstitud seesamiseemned lisavad salatitele, suppidele, friikartulitele ja muule veidi krõmpsu ja maitset. Nad on täis magneesiumi, mis aitab suhkrut energiaks muuta, lisaks on neis veresuhkrut stabiliseeriv annus tervislikke rasvu ja kiudaineid.

Kaneel. Kaneel aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena, seega aitab see ka energiataset stabiliseerida. Üks teelusikatäis kaneeli sisaldab sama palju antioksüdante kui pool tassi mustikaid, mis on üks antioksüdantide rikkamaid toiduaineid. Raputa kaneeli veidi oma jogurtisse või lisa näputäis kohvile.

Oad. Olenemata sellest, kas valid pinto, põhjamaise, punase või mustad oad või mõne sadadest muudest sortidest on neil sarnane profiil. Need seedivad aeglaselt, mis stabiliseerib veresuhkrut. Lisaks sisaldavad need ka antioksüdante, kiudaineid, valke ja süsivesikuid. Oad on suurepärased raua ja magneesiumi allikad, mis aitavad toota energiat ja toimetada selle meie rakkudesse.

Hummus. Hummuses sisalduvad kikerherned on hea süsivesikute ja kiudainete allikas, mida sinu keha saab kasutada püsiva energia saamiseks. Tahini (seesamiseemnepasta) ja oliiviõli hummuses sisalduvad tervislikud rasvad ja need aeglustavad süsivesikute imendumist, mis aitab meil vältida veresuhkru hüppeid.

Datlites on palju looduslikke suhkruid, nii et kui vajad keset päeva kiiret energialaksu, siis tarbi tassi kohvi asemel hoopis peotäis datleid. Datlid sisaldavad lisaks kiudainetele ja antioksüdantidele vitamiine ja mineraalaineid nagu raud, mangaan, vask, kaalium ja magneesium.

Munad on rahuldust pakkuvad ja valgurikkad, mis tähendab ühtlast ja püsivat energiat. Need sisaldavad ka leutsiini, aminohapet, mis teadaolevalt stimuleerib energia tootmist mitmel viisil. Muna söömine aitab rakkudel omastada rohkem veresuhkrut, stimuleerib energia tootmist rakkudes ja kiirendab rasvade lagunemist energia tootmiseks. Munad on rikkad ka B-vitamiinide poolest, mis aitavad ensüümidel täita oma rolli toidu energiaks muutmise protsessis.

Kõige hullemad toidud, mida süüa püsiva energia saamiseks on aga kõrge suhkrusisaldusega toidud, kuna need põhjustavad veresuhkru kiiret tõusu, põhjustades organismis liiga palju insuliini vabanemist, mis põhjustab hiljem veresuhkru taseme langust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga